26 noiembrie 2011

Lenea lungeste viata


Persoanele care nu prea se înghesuie sa muncească si care au oroare de exerciţiile fizice bănuiau de multa vreme acest lucru, dar acum a fost confirmat de oamenii de ştiinţa germani (initial am crezut/sperat ca este vorba de cercetatorii britanici): lenea prelungeşte viata.
Doi cercetători, dr. Peter Axt si fiica sa, dr. Michaela Axt-Gadermann, au publicat o carte ("Bucuria Lenii : Cum s-o laşi mai moale si sa trăieşti mai mult") in care explica pe larg faptul ca toţi oamenii poseda o cantitate limitata de "energie vitala" si ca viteza cu care este consumata, determina precis speranţa de viata a fiecărei persoane. Cei doi mai spun ca activităţile care sunt mari consumatoare de energie,precum "trasul de fiare" intr-o sala de forţa, accelerează îmbătrânirea si fac organismul mai susceptibil la îmbolnăvire.  "Un stil de viata mai relaxat este important pentru sănătate... Daca ai o viata stresanta si faci exerciţii fizice in exces, organismul produce hormoni care determina instalarea hipertensiunii",afirma Axt-Gadermann.
Ea a adăugat ca una dintre diferenţele-cheie intre oamenii mai leneşi si cei hiperactivi este ca organismele mai active produc mai mulţi "radicali liberi" molecule instabile de oxigen despre care se crede ca dau boli si ar accelera îmbătrânirea.
Mai mult, "lenea este, de asemenea, importanta pentru un sistem imunitar sănătos pentru ca celulele specializate in apărarea organismului sunt mai puternice in condiţii de relaxare decât in situaţii de stres". Iar in timpul relaxării si metabolismul este mai lent, producându-se mai putini radicali liberi.
Atat Axt-Gadermann, 34 de ani, cat si tatăl sau, in vârsta de 65 de ani, au fost alergători de cursa lunga, ceea ce le permite sa susţină ca vorbesc in cunoştinţa de cauza.
Totodată, ei afirma ca râsul este o alternativa mai sănătoasa decât alergarea sau exerciţiile fizice.
In carte, cei doi cercetători mai spun ca lenea este foarte buna si pentru creier. Asta pentru ca exerciţiile fizice sau stresul duc la producerea unui excedent de cortisol, un hormon care vatămă neuronii si provoacă pierderi de memorie si senilitate prematura.
 
Nota Bene: Bătrânii noştii spuneau despre o persoana leneşa : Asta traieste 100 de ani si uite... se dovedeste ca aveau dreptate.

Niciun comentariu: