profitshare

16 martie 2009

Miorita vs. Batman

De cate ori aud pomenindu-se de Balada super ultra mega populara Miorita imi sare gandul la fascinanta intrebare: Cum gaseste un cioban o oaie in munti? - Acceptabila.
Dar, sa fim seriosi pentru o clipa si sa ne gandim la ceea ce ne propune aceasta balada. 3 ciobani si o oaie, o crima si un continuu delir. Un fel de telenovela in faza incipienta cu elemente fantastice ce ating dramaticul dar si absurdul.
Sa incepem cu primul element: 3 ciobani. Diferiti. Din zone geografice diferite, fiecare reprezentand cartierul si blocurile de dupa care vine. Aici apare primul element fantastic, de-a dreptul demn de un S.F. al baladei: dintre cei trei, moldoveanul este cel mai bogat. Tot de aici putem deduce si tenta xenofoba a baladei si caracterul subiectiv cu care a fost tratata (exista mai multe versiuni, aici vorbesc despre varianta bagata pe gat elevilor in scoala generala).
Urmatorul element este Oaia, celebra, cunoscuta pe la ea prin cartier drept Miorita. Odata cu acest personaj apare si al doilea element fantastic al baladei: o oaie vorbitoare, aceasta, in mod ciudat, sau poate nu, este in stransa legatura cu primul element fantastic, moldoveanul.
Mai jos este evidentiata celebra Miorita, asa cum era vazuta de cioban.
Sa vorbim putin despre viitoarea crima. Autorul popular pretinde ca motivul pentru omor este furtul. Dar analizand mai bine acest motiv, se poate observa ca nu este unul valabil, deoarece tocmai ciobanul moldovean este viitoarea presupusa victima. Dar lipseste motivul, adica: ce sa furi de la el? Ce averi ar putea sa aiba un schizofrenic ce aude voci si isi imagineaza o relatie cu o oaie?
Adevaratul motiv al omorului este: frica celor doi ciobani pentru viata lor si sanatatea turmelor din dotare. Ce cioban ar putea traii linistit stiind ca vecinul lui are relatii dubioase cu oile sale? Daca se plictiseste de a lui si trece la vecini?
Finalul baladei il gaseste pe super eroul mioritic delirand, cum de altfel o face pe tot parcursul povestii. Refuza ajutorul oferit de Miorita, un fel de Mata Hari in lana, isi indeparteaza cainii protectori, preferand mai degraba sa moara, decat sa infrunte realitatea. Dar asta nu e tot, el prefera sa isi incheie existenta cu o minciuna, ascunzand adevarul fata de mama sa, probabil singura fiinta umana care l-a iubit.

Acum, un exercitiu de imaginatie. Ganditi-va ca in varianta ecranizata a filmului in rolul Moldoveanului ar juca Bruce Willis sau Chuck Norris. Nu doar  ca ar arunca ei in aer celelalte ferme, dar ar arunca in aer toata ungurimea (Asta probabil in partea a doua), nu ar mai ramane picior de ciobanas Ungurean pe acolo in Veci Vecilor, Amin. (Daca ar fi facut de americani, filmul ar debuta cu asasinarea mamei ciobanasului Moldovean si siluirea Mioritei, toate acestea in timp ce el ar fi la o alta oaie).
PS: Iar in rolul Mioritei...Danny de Vito sau Adi Minune.

Si pe final, imaginati-va ca Batman ar fi intr-o situatie asemanatoare.
Bruce afla ca Joker`u si restul trupei doresc sa ii faca felul. Il cheama pe Alfred si ii transmite dorinta lui de a muri. Alfred il ia tare:
- Stapane Bruce, cheama Politia - Gordon e amicul tau de pahar.
-Eh,...lasa-l, ...tu zi-le ziaristilor ca am murit fericit.
- Stapane Bruce, Cheama pe Robin, doar e mana ta dreapta.
-Eh, ...lasa-l, zi-le angajatilor ca am murit semnandu-le CEC`ul.
- Stapane , cheama pe Catwoman.
-Eh, las-o ca e la manichiura,....
Cred ca daca ar citi juniorii americani asa ceva in clasele mici ...ar arunca in aer scoala.
Nu de alta, dar acum cand citesc, sau le este citit, nu multi stiind sa citeasca, ceea ce e acum la ei in manuale scot Uzzy-ul si fac exercitii de tragere pe profesori.

Niciun comentariu: